Groeningen?

Vorige week startte ik de computer op het Stadhuis op (nee…..we hebben nog stééds geen eigen fractie kamer) en wat zag ik tot mijn verbazing: op ons intranet staat een tentoonstelling aangekondigd over de “Kroonjuwelen” van de stad; groene plekken in de stad waar “natuur en historie samen een bijzondere kwaliteit opleveren” en die als “kostbare sieraden verzorgd en beschermd worden”. Bij die kroonjuwelen staat onder andere het Sterrebos genoemd, waar onlangs in verband met de nieuwbouw op de Kempkensberg zo’n 200 bomen gekapt zijn. En dat zou dan zo’n “gekoesterd” sieraad zijn? Als er grotere belangen zijn (lees: geld) trekken dieren en natuur meestal aan het kortste eind. Helaas geldt dat ook voor het bijzondere Sterrebos, waar tot voor kort de grootste kolonie vleermuizen van de stad woonde. Zou dat nog steeds zo zijn?

Het verbaast me zo omdat we ons net verdiept hebben in het hele dossier “Bomenkap bij de Helperzoom”, waaruit duidelijk wordt dat de natuur in het Sterrebos en de Helperzoom ondergeschikt zijn aan de belangen van het nieuwe station. Gelukkig wordt het verlies aan groen op een heel mooie manier gecompenseerd, maar toch, dat moet allemaal nog wel gebeuren. Ondertussen zijn de bomen al grotendeels gekapt. Het gaat hier om de belangrijkste ecologische verbindingszone tussen de stad en het achterland, de kop van Drenthe. Beestjes kruipen en scharrelen hier via de Hondsrug de stad in en uit. Er zitten talloze beschermde en zeldzame vogels, zoals nachtegalen en ijsvogels. Sowieso valt het me steeds meer op dat Groningen  minder groen lijkt dan andere steden. Als je steeds grote, oude bomen kapt en je vervangt ze voor redelijk jonge bomen lijd je altijd verlies. Het wordt er nooit groener op via deze vervangingsmethode. Ook al woon ik zelf bij het mooiste en groenste stukje Groningen en kan ik zelf heel veel genieten van groen als ik naar buiten kijk (zie de foto’s), dit is ook wel ongeveer waar we het mee moeten doen. Laten we Groningen groen maken en niet grijs of rood!

We hadden de bomenkap bij de Helperzoom op de agenda van de commissie “Beheer en Verkeer” laten plaatsen van vorige week woensdag. Op veel vragen hebben we nog geen antwoord gekregen, bijvoorbeeld hoe het kan dat de gewenste bodemkwaliteit van het Balkgat, waar een plas/drasoever gerealiseerd gaat worden, van het nivo “industrie”, dus licht verontreinigd, is. We gaan daar schriftelijke vragen over stellen dus dit wordt vervolgd!

Er is ook goed nieuws….de merel in mijn tuin is inmiddels met haar tweede leg bezig! Op het filmpje zie je de kuikens van twee weken geleden en nu zit moeder alweer te broeden!

http://www.youtube.com/watch?v=gGVD_Rxu0QU

Advertentie