Kippig

Wat een spanning deze week! We zijn hier in Groningen langzaam aan het bijkomen. In ieder geval heel erg bedankt kiezer! Het behoud van onze twee zetels is een mooi resultaat na een verkiezingstijd waarin voornamelijk over cijfers werd gedebatteerd. Over de grote uitdagingen die voor ons liggen, namelijk hoe we onze levensstijl en economie moeten omvormen om aan een duurzame toekomst te werken waarin ruimte is voor natuur, dieren en milieubehoud, is niet gesproken. Dat is toch raar, zeker als je je bedenkt dat er binnen afzienbare tijd echt een einde komt aan fossiele brandstoffen en mineralen en we andere manieren moeten hebben gevonden om de kachel brandende te houden en gewassen groeiende. Helaas wordt de politieke agenda van de heersende partijen nog steeds bepaald door kortetermijnbelangen.

Gelukkig is er een Partij voor de Dieren! Deze week hebben we in de commissie Ruimte en Wonen onze visie op prestigeprojecten als het Forum nog eens onderstreept. Kijk hier voor onze bijdrage:
http://groningenstad.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/bijdragen-speeches/i/557

Deze week heeft de Europese Commissie de jacht op de blauwvintonijn verboden, omdat de landen rondom de Middellandse Zee hun quota voor dit jaar alweer hadden gevangen. Aangezien de vis met uitsterven bedreigd is, is besloten de vangst met onmiddellijke ingang te verbieden. Dat klinkt mooier dan het is: het visseizoen is er maar vijf dagen mee bekort. Wetenschappers en natuurorganisaties wijzen er al langer op dat de oceanen leeg worden gevist als we in dit tempo doorgaan. Nu al is 90% van alle grote vis zoals tonijn uit de wereldzeeën verdwenen. Iedereen die onlangs bij de vertoning van Sea the Truth is geweest, de nieuwe film van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, weet wel dat het twaalf uur is geweest.

Kijk op deze sites voor informatie over de film: http://www.seathetruth.nl
en over een actie van Greenpeace tegen de vangst van de blauwvintonijn:
http://www.greenpeace.nl/news/aanval-van-vissers-bij-actie-t

De Hugo van Poelgeestprijs is een prijs die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan onderzoekers die alternatieven bedenken voor dierproeven. Hij wordt binnenkort uitgereikt aan TNO-onderzoeker Menk Prinsen, die een nieuwe methode heeft ontwikkeld om te testen of chemische stoffen ogen irriteren. Er hoeven nu geen levende konijnen meer te worden gebruikt, maar de hoornvliezen van geslachte kippen. Dat is absoluut een verbetering, maar wat voor leven zouden die kippen hebben voor ze gedood worden? Zou het gaan om legbatterijdieren of speciale laboratoriumkippen, of biologisch gehouden hennetjes die lekker buiten kunnen scharrelen totdat ze een natuurlijke dood sterven? Helaas stond dat er niet bij, in het DvhN van 12 juni. Het bewustzijn van de vleeseter zal nu wellicht een andere wending krijgen: ‘ik eet kip dus ik draag bij aan het welzijn van
konijnen!’…

‘Kip…het meest veelzijdige stukje vlees’ krijgt voor mij wel een nieuwe betekenis.

Advertentie