Dieren van plastic, op BBQ, duurzaam gekweekt of ter dood veroordeeld

Afgelopen week was het weer zover. In het Noord-Brabantse plaatsje Middelbeers zijn bij een brand in een kippenschuur tienduizenden kippen levend verbrand. Het is ongelofelijk, maar stallen met dieren vallen volgens het bouwbesluit onder “lichte industrie”, waardoor een stal met 30000 kippen niet beter beveiligd hoeft te worden dan een opslagplaats voor oude meubels. Levende wezens worden gelijkgeschakeld aan dingen!

De brandweer doet zijn best. Maar als een stal eenmaal in brand staat, valt er vaak weinig meer aan te doen. De Brandraad 2009 heeft geconcludeerd dat veel dierenleed voorkomen kan worden door preventie. Het evacueren van duizenden dieren gaat immers niet zo snel. Brandgevaarlijke activiteiten zoals het onderhoud van voertuigen zouden in stallen verboden moeten worden en mens en dier zouden wat betreft brandregelingen gelijk geschakeld moeten worden. In stallen zouden ontsnappingsmogelijkheden en sprinklers moeten zitten en bovendien zouden grote stallen moeten worden opgedeeld in compartimenten, waardoor een brand zich nooit tot de gehele schuur kan uitbreiden.

Wakker Dier heeft een zaak lopen over een brandgevaarlijke stal in Boxmeer en verwacht daar ieder moment een uitspraak over.  Ook de Partij voor de Dieren heeft hier al vaak aandacht aan besteed: in december heeft Ester Ouwehand een uitspraak bij minister Cramer ontlokt dat ze zich zou inspannen voor brandveilige stallen en ook mijn collega in Noord Brabant, Birgit Verstappen, heeft al in 2008 vragen gesteld over deze problemen.

Overigens zijn er tijdens de brand in Middelbeers minder kippen verbrand dan tijdens de Barbecues van de afgelopen weken. Enig verschil is dat bij deze bbq’s ook een heleboel andere, vaak ritueel geslachte, dieren omkwamen. Bekijk dit filmpje maar eens, het bevat schokkende beelden, maar als vleeseter kun je daar vast wel tegen ;-).

http://www.dailymotion.com/video/xba35j_slachten-zonder-verdoving-van-diere_animals

Er is eigenlijk maar een soort diervriendelijke bbq waar wel dieren bij betrokken zijn (dit is wel een leuk filmpje):

http://www.youtube.com/watch?v=EHSqPuqOkBU&feature=youtu.be

Vrijdag is een enorme zwaan, gemaakt van petflessen, te water gelaten in de Hoornse Plas. Onder leiding van kunstenares Maria Koijck hebben inwoners van de Hoornsewijk maandenlang lege petflessen ingezameld en meegebouwd aan de zwaan. Hiermee wil Maria Koijck aandacht vragen voor de enorme hoeveelheid plastic afval die wij met z’n allen produceren. Als verrassing had de zwaan ook nog een jonkie gekregen. Beide zien er fantastisch uit.

Plastic is een groot probleem. In de Indische Oceaan drijft een enorme plastic vuilnisbelt, die qua grootte geschat wordt op 30 keer Nederland. Het meeste plastic is al uiteengevallen in kleine deeltjes, die op plankton lijken en door dieren zoals vissen en kwallen worden opgegeten. Niet alleen verhongeren hierdoor veel dieren, die wel een volle maag hebben, maar geen voedingsstoffen binnenkrijgen, ook krijgen ze veel gif binnen omdat allerlei gifstoffen zich heel makkelijk aan de kleine stukjes plastic kunnen hechten. Het gaat om een gebied dat zich buiten de territoriale wateren van staten bevindt en waarvoor dus niemand verantwoordelijk is. Een taak voor de Verenigde Naties.

Tja,… na al dat Oranjeleed en vollopende kelders wil ik je een graag nog een link sturen van TED waarin Dan Harber vertelt dat er wellicht tóch duurzame vis bestaat:

http://www.ted.com/talks/lang/eng/dan_barber_how_i_fell_in_love_with_a_fish.html

Okay…. Tóch nog een Zuid Afrika nieuwtje, maar dan in relatie tot apen!

http://dieren-nieuws.blogspot.com/2010/07/zuid-afrikanen-executeren-lastige.html

Advertentie