Apen en Aperitief

Na een zomerstop van mijn kant eindelijk weer eens een blogbericht. Afgelopen zomer ben ik naar Maleisië geweest en daar heb ik een groep rondgeleid. Ik doe dit al een aantal jaren en het bijzondere van deze reis is dat er veel aandacht is voor de opvang en omgang met dieren.

We brengen o.a. een bezoek naar een groot olifanten reservaat waar dieren naar toe gaan om aan te sterken of soms een beter leven krijgen als ze niet terug kunnen naar de natuur… Geen olifanten op krukjes gelukkig…. http://wildedierendetentuit.nl/help-mee/olifantentournee

Ook brengen we een bezoek aan een orang utan reservaat waar de dieren worden getraind om weer in het wild te kunnen overleven. Deze schatten zou je zo mee willen nemen. Na Maleisie was het nog twee weken Valencia en Javea met vrienden en geweldig mooi zomers weer!

Als ik naar nu buiten kijk is het wel heel duidelijk: de zomer is weer voorbij. En de vakantie ook. Woensdag kwam de raad voor het eerst weer bij elkaar. En met succes voor ons: bij het plan Campus Augustinus hebben we het voor elkaar gekregen dat er een vijver komt voor libellen en amfibieën. In verband met de afwatering van het plangebied is het belangrijk dat er oppervlaktewater komt, zoals een sloot of een vijver. In een motie hebben we gevraagd om deze geschikt te maken als biotoop voor libellen en amfibieën en dat idee is overgenomen door het college.

Om toch een beetje in de vakantiestemming te blijven, ga ik vanavond maar even naar Noorderzon. Vorige week las ik nog in de krant dat Noorderzon voor de vleermuizen in het Noorderplantsoen ook een feestje is. In het Noorderplantsoen zit een flinke vleermuizenkolonie en mensen waren eerst bang dat deze door alle lawaai flink verstoord zou worden. Maar vleermuizen hebben een heel ander gehoorsysteem dan wij, ze hebben geen last van wat wij als lawaai ervaren (een vleermuis is een bijzonder beest dat vliegt met zijn armen en kijkt met zijn oren). Op het terrein van het festival blijven iedere dag etensresten achter. Die trekken extra veel insecten aan en daar zijn vleermuizen dol op. Maar dan wel om op te eten: ze eten per nacht ongeveer 300 insecten.

Frappant en leuk ook dat Noorderzon op die manier bijdraagt aan de welvaart van vleermuizen. Ik ga zo maar ‘ns, sta op de gastenlijst van Arno’s ape retrieve. Gaat ook over apen…..toch? 😉

Advertentie