Haring en Bijen..update!!!

Ik heb me de afgelopen weken verbaasd over wat de mens doet om aandacht mee te krijgen. In DvhN stond dat ze in Paddenpoel een recordpoging haringhappen hebben ondernomen. Meer dan 600 mensen gingen de zaterdag voor dierendag een compleet volk haring weghappen als recordpoging. Tegelijkertijd kun je een bijenvolk adopteren … Gek he hoe mensen aan de ene kant een volkje om zeep hepen en door hun keel laten glijden terwijl een ander volkje geadopteerd moet worden om ze te redden van ondergang. Het is dus mogelijk om een bijenvolk te adopteren (kijk op www.adopteereenbijenvolk.net) en voor het geld dat deze actie oplevert, kan er meer onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van bijensterfte. Het is natuurlijk zielig voor de bijen dat ze dood gaan, maar het is ook vanuit ecologisch oogpunt een groot probleem. Wie moet er de bloemen bestuiven als er geen bijen meer zijn? In China zijn al heel grote gebieden waar men nu gewassen met de hand moet bestuiven. Je kunt al vanaf tien euro iemand een adoptie kado doen.

Verder maakt vleesminnend Nederland zich zorgen over het eten van kip. Bio-industrie kip is resistent geworden voor antibiotica. In de krant wordt openlijk de vraag gesteld of het zou helpen alleen nog biologische kip te verkopen, maar dit weet men niet zeker. Wanneer ik bedenk dat biologische kippen geen antibiotica krijgen toegediend om ze in leven te houden voor de vleesconsumptie, dan lijkt mij dit een goede optie, maar nog altijd ondergeschikt aan het niet eten van kip… het meest veelzijdige/mishandelde stukje vlees.

Gister was het Dierendag. We hadden daarom de hele gemeenteraad uitgenodigd bij de Meatless Monday in het Curryhuis, om de aandacht op Dierendag nu eens niet eens te vestigen op huisdieren, maar op de vergeten dieren, zoals die in de vee-industrie. Het was ontzettend gezellig, de opkomst was groot en het eten was heerlijk. Maar dat wisten we natuurlijk al: iedere eerste maandag van de maand eten we hier met een steeds groter wordende club vegetarisch.

Behalve Dierendag, veel ander dierennieuws de afgelopen week. Binnenkort kan men in een Gronings restaurant insecten eten. Deze nieuwigheid (althans voor Nederland) wordt gepresenteerd als een stuk beter voor milieu en dierenwelzijn dan het eten van vlees. Dat eerste zou waar kunnen zijn, maar of het eten van insecten nu zo diervriendelijk is… een insect is ook een dier tenslotte. We kunnen ons er minder makkelijk mee identificeren als met een koe of een varken, die allebei, vooral het intelligente varken, veel meer op mensen lijken qua lichaamsfuncties. Wat hun pijnbeleving is, weten wetenschappers niet precies, maar wel dat ze een zenuwstelsel hebben en dat ze het verwonden van hun eigen lichaam als onaangenaam beschouwen.

http://www.regionieuws.nl/nieuws/971050/Gronings_restaurant_serveert_heerlijke_sprinkhanen.html

Dat mensen die per sé dieren willen eten, overschakelen op wormen, krekels en sprinkhanen, kan ik me wel een beetje voorstellen. De dieren in de bio-industrie beginnen steeds meer ziektes te krijgen en bacteriën bij zich te dragen waar mensen aan kunnen overlijden. Q-koorts, gekke-koeienziekte, de mrsa-bacterie van varkens… Vorige week is er in Nederland iemand overleden door het eten van kip met een resistente bacterie. Het is natuurlijk het veiligst en het gezondst en het meest diervriendelijk om helemaal geen dieren te eten!

Als laatste dan nog dat bericht over streetfishing….. Toen ik dit voor het eerst tegen kwam dacht ik:  dit is een hoax. Na verdere verdieping in dit nieuwe fenomeen kwam ik erachter dat het een nieuwe trend is, vooral onder jongeren. Deze jongeren trekken dan met hun hengels door de stad op zoek naar roofvissen. Op zich wil ik het promoten dat jongeren eropuit trekken en buiten zijn, maar ik denk toch echt dat de jongere van nu bewuster met dier en natuur om zou moeten gaan en er wel op een andere manier ‘op uit kan trekken’ dan dat dit ten koste moet gaan van (stadse) dieren.

(op de foto hierboven zie je een aantal werkgroep leden samen met Marianne Thieme, in het Curryhuis afgelopen donderdag. Dit is geen foto van afgelopen maandag met de raad)

Advertentie