Wat heeft de POPmuziek nu met dieren te maken….

Wat heeft de POPvisie nu met dieren te maken……..? Niet zoveel denk ik op het eerste gezicht.

Gelukkig houden we ons in de gemeenteraadsfractie met alle onderwerpen bezig en zoals u misschien wel weet is muziek een van mijn andere passies. Op een ander forum heb ik wel eens geblogd als musicus en ik wil het vandaag over mijn visie aangaande popcultuur hebben.

Gisteren heb ik in mijn woordvoering in de commissie Onderwijs en Welzijn een pleidooi gehouden voor een visie die meer gaat over  de facilitering in plaats van bemoeienissen van de gemeente bijvoorbeeld over bepaalde muziekstromingen. Het belangrijkste voor de popmuziek in de stad is dat zij zich kan uiten op zo veel mogelijke locaties met zo weinig mogelijk belemmeringen.

Er wordt op dit moment aan een aantal instanties subsidies verstrekt en zonder die subsidies zouden veel tenten (Simplon en Vera bijvoorbeeld) misschien hun deuren wel moeten sluiten. Ook Eurosonic en Noorderslag  krijgen gemeentelijke steun. Allemaal prima, maar hoever moeten we gaan?

Het lijkt mij van wezenlijk belang dat een stad mogelijkheden creëert om allerlei vormen van kunstuitingen te kunnen voortzetten, maar ik denk niet dat Nirvana bij het gemeentebestuur van Seattle permissie heeft gevraagd om de Grunge stroming te mogen doorvoeren. Ook Louis Armstrong heeft niet aan de gemeenteraad van New Orleans gevraagd in hoeverre zij mee wilden denken aan de ontwikkeling van de Jazz.

In Amerika is het duidelijk; naast bovengenoemde steden heb je natuurlijk nog Nashville als Countrystad, NY als moderne jazz stad, LA als Muziek metropool met de jaarlijkse Namm show en alle beroemde artiesten die er wonen, San Francisco als Hippie muziekstad en Memphis als Elvis stad met de Sun studio en de Stax studio als soul statuut. Daar hoef je geen Lonely Planet voor in te kijken, dat weet iedereen en elk jaar worden deze steden door miljoenen muziekliefhebbers van over de hele wereld bezocht.

Maar…. ook dichterbij, in Europa kom je zogenaamde ‘muzieksteden’ (of bedevaartsoorden)  tegen en iedereen weet wat ik bedoel als ik “Liverpool” zeg. En voor de klassieke muziek “Salzburg” of “Wenen”. Maar waar denk je aan als je “Groningen” hoort? Het zou de tweede popstad van Nederland moeten zijn. Misschien wel van Europa. In ieder geval is het muziek stad nummer één van Europa tijdens Eurosonic/Noordeslag. Maar waarom is het verder een ‘muziekstad’?

Ik kan het  als rasechte Groninger wel bedenken, maar kan een willekeurige Europese muziekliefhebber dat ook? Wat IS het, is het Vera? Is het de Spieghel? Eurosonic?

Gisteren heb ik aan Wethouder Ton Schroor gevraagd of hij het antwoord wist op de vraag hoe Groningen zich nu het beste kan profileren. Waar gaan we op insteken als gemeente? Wat is het popkenmerk van Groningen? Waarom willen mensen naar Groningen als popstad van Nederland of van Europa?

Misschien moet de kroon wel in een nieuw popmuseum komen in Groningen. Afgelopen maandag heb ik het al even genoemd bij de commissie Terlouw, maar toen in een heel ander kader (de aantrekkelijkheid van het Forum vergroten); Is Groningen rijp voor een popmuseum en zou dat de extra impuls kunnen geven aan de stad als popstad nummer één van Europa?

De wethouder heeft mij uitgenodigd binnenkort eens te babbelen over dit onderwerp en ik nodig de lezer uit te reageren  op mijn vraag en mij van input te voorzien! Ik ben benieuwd naar de reacties!


Echt niks over dierenwelzijn dit keer? Okay voor uit dan, toch een aanknopingspunt;

Door verschillende partijen is geopperd om op de renbaan weer concerten te gaan organiseren zoals eerder met de Stones en Tina Turner is gebeurd. Ook is het suikerunie terrein ter sprake gekomen. Klinkt leuk allemaal, maar ik vind dat je op dit soort plekken rekening moet houden met de nabije natuur. Bij de suikerunie is een uniek stukje natuur ontstaan en een oorverdovend concert zal deze natuur niet ten goede komen  (zie de link voor het filmpje hier over).

http://www.oogtv.nl/2011/02/bezorgdheid-over-natuur-op-vloeivelden

Ook de broedende vogels in stadspark zullen niet blij zijn met de scheurende gitaren van Bon Jovi in dit park. De visie van de Partij voor de Dieren is dan ook  dat er eerst gekeken moet worden naar de mogelijke ecologische schade die zo’n concert veroorzaakt en wij willen dat dit zwaar weegt bij de overwegingen van het wel of niet door laten gaan van dit soort mega concerten.Wij zijn er niet bij voorbaat op tegen, maar willen dit eerst goed onderzocht hebben en dit kan in verschillende seizoenen verschillend uitpakken.

Hmmmm…. popmuseum in de stad…. ik kan het maar niet uit mijn hoofd zetten….

Advertentie