Honden voor voetbal

Ik heb me regelmatig uitgelaten over het hondenuitlaatbeleid in Groningen.Toen ik het bericht van Marianne Thieme las over het hondenbeleid in de Oekraïne waar honden massaal worden vermoord voor het EK voetbal (zie hier) moest ik denken aan mijn trip van een paar jaar geleden aan Boekarest. Een groepje enthousiaste medewerkers van stichting Vier Voeters (Vier Pfoten) heeft een project ‘Dogs for People’ gestart om het zwerfhondenprobleem creatief, diervriendelijk, educatief en nuttig aan te pakken. Ik heb ze bezocht met als doel meer info te vergaren, die info te verspreiden en ze een financiële bijdrage te overhandigen.

Het project is bedoeld om de problematiek rond de 150.000 straydogs die in Boekarest rondzwerven aan te pakken en de beeldvorming rond zwerfhonden te veranderen.
Er worden zoveel mogelijk zwerfhonden gecastreerd of gesteriliseerd en globaal verzorgd (inentingen e.d.) en vervolgens getagd zodat de gemeente weet dat deze dieren zijn behandeld. Daarnaast worden er een aantal dieren geselecteerd die mogelijk de opleiding tot therapiehond of ‘search and rescuedog’ mogen volgen.

Ik was er van 27 mei tot 1 juni 2009 en op de eerste dag werd ik gastvrij ontvangen op het ‘Vier Pfoten’ kantoor in Boekarest waarna wij vertrokken met als doel een training bij te wonen van een zevental honden. Een aantal van de honden zijn inmiddels ervaren therapie honden en worden vijfmaal per week ingezet in twee tehuizen voor verstandelijk gehandicapte kinderen waar zij bijdragen aan een unieke vorm van therapie.
Zie dit filmpje voor een voorbeeld

Het komt soms voor dat enkele getrainde honden bij nader inzien niet zo geschikt blijken als therapie hond. Deze viervoeters worden dan opgeleid tot een soort van reddingshond. Bij aardbevingen, brand en instortingen van gebouwen gaan deze honden naar de plek des onheils en ze worden zo getraind dat ze hard gaan blaffen op het moment dat ze een mens zien in liggen of zitten in het rampgebied.

Ik werd zelf ook even ingezet als ‘slachtoffer. Ik moest uit het zicht van de honden op de grond gaan zitten en vervolgens werd de hond losgelaten. Hij rende direct op mij af, maar begon niet te blaffen. Na een paar seconden rende hij naar zijn baas terug die hem vervolgens een standje gaf. Niet geslaagd. Hij kreeg geen beloning. Vervolgens werd hij opnieuw weggestuurd en kwam hij weer op mij af. Weer geen geblaf. Na het 2e standje en de derde confrontatie met het slachtoffer begon hij luidkeels te blaffen. Geslaagd! Ik had wat voer bij mij verstopt en de hond kreeg zijn beloning.

Op het filmpje zie je een voorbeeld van een hond die het inmiddels wat beter deed. Hij rent gelijk op het slachtoffer af en begint hard te blaffen. Deze jongen was niet een van de medewerkers, maar een vrijwilliger. Als de eigen medewerkers steeds slachtoffer spelen gaat het op den duur minder werken bij de honden.
Het beeld dat ik had van de hond die echt meeleeft met het slachtoffer werd ter plekke ontkracht!
De trainers trainen de honden zo dat het ALTIJD een spelletje blijft, waardoor de honden minder stress zullen ervaren. Een ingestort gebouw moet voor hen altijd een speelterrein blijven en het slachtoffer is een speel maatje die waarschijnlijk wat lekkers heeft als hij gevonden wordt. Heeft hij zelf niets lekkers, dan heeft de trainer vast wel wat lekkers nadien. Door de honden op deze manier te trainen (altijd belonen na een geslaagde actie) blijven de honden steeds gemotiveerd en zullen ze niet gauw de stress overnemen van hulpverleners.
Op de verschillende filmpjes zie je wat meer voorbeelden van oefeningen.
De honden lijken het overigens absoluut geen probleem te vinden om na de training weer in hun kooi gestopt te worden. Het is een veilige plek en wordt altijd geassocieerd met iets leuks (eten, wandelen, spelen, trainen etc). Na de sessie gaan de honden weer terug naar de kennel waar vanuit ze vrije toegang hebben tot een grote tuin. Enkele honden zijn overigens geadopteerd door de trainers en gaan gewoon mee naar het werk en nadien weer naar huis.

Na het weekend doorgebracht te hebben in Boekarest en op zoek te zijn gegaan naar Dracula’s graf ging ik maandag met een van de medewerkers van Vier Pfoten naar een van de tehuizen waar dit project mee samenwerkt.
In de auto werd gevraagd me mentaal voor te bereiden voor wat we mee zouden maken.
Aldaar aangekomen zagen we wederom enkele hondentrainers die met drie therapie honden verschillende kinderen een vorm van therapie geven die in mijn ogen redelijk uniek te noemen is.

http://www.youtube.com/watch?v=Z0zfBBFOz1c

Onder begeleiding van een psycholoog waren een aantal kinderen geselecteerd die in aanmerking zijn gekomen voor deze behandeling. Het komt er in het kort op neer dat verstandelijk gehandicapte kinderen die bijvoorbeeld motorische achterstand hebben, geholpen worden met allerlei dingen. De hond is erg geduldig en is altijd onbevooroordeeld. Voor deze kinderen is het vaak een grappig speel kameraadje. Tijdens de therapie is er altijd een psycholoog aanwezig almede de persoonlijke hond trainer.
De kinderen hebben in principe altijd dezelfde hond en begeleider.

Op de filmpjes kun je twee sessies zien met twee verschillende honden. Vooral de beige hond bleek een enorme kindervriend en liet zich niet uit het veld slaan door de, soms agressieve, benadering van de kinderen. De honden worden duidelijk geselecteerd op hun karakter. Niet elke ex-zwerfhond is geschikt voor elk kind en niet elk kind is geschikt voor deze vorm van therapie.

Het was al met al een enerverende ervaring. De medewerkers van Dogs for People waren erg blij met de donatie, die mede tot stand was gekomen door de verkoop van mobiele telefoons van CMD-leeuwarden.nl (mijn andere werk) en door wat donaties van collega’s.

Ik ben er van overtuigd dat dit project een zeer goed voorbeeld is van hoe je de situatie en het beeld van zwerfhonden kunt verbeteren in een land waar deze dieren vaak als een probleem worden gezien.

Het is belangrijk dat op Europees niveau wat gedaan gaat worden aan de problematiek van o.a zwerfhonden. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dieronvriendelijke misstanden in Europa zoals beren en leeuwen die gedrogeerd worden om op de foto te verschijnen met toeristen of vee dat uren in krappe veewagens door heel Europa wordt vervoerd omdat het slachten in andere landen goedkoper is. Veel oplossingen zijn alleen Europees aan te pakken en ik ben blij dat ik dit project van stichting Vier Poten heb kunnen steunen en heb kunnen zien hoe een groep enthousiaste mensen op een unieke wijze een manier heeft gevonden om een mes aan twee kanten te laten snijden.

Als je meer wilt weten over dit project klik dan op deze Zwerfhonden link van ‘Vier Voeters’

Advertentie