Wat ga jij doen met Dierendag?

Wat ga jij doen met Dierendag?

Omdat je vandaag waarschijnlijk vrij hebt gekregen van je werk of school ga je wellicht naar een van de vele herdenkingsdiensten die ter ere van de heilige Fransiscus van Assisi worden gehouden in verschillende kerken.

Of misschien ga je naar de dierentuin die speciaal voor deze dag extra jonge diertjes hebben en de toegang voor kinderen gratis houden ter ere van deze speciale dag.

Het kan ook zijn dat je naar de speciale tentoonstelling gaat in het museum. Er is een vleugel van het museum helemaal vrijgemaakt om al het werk, dat de vele kunstenaars speciaal voor deze dag hebben gemaakt, tentoon te stellen.

In Pathé draaien uitsluitend films als ‘Babe gaat naar de stad’, ‘Warhorse’ , ‘Bambi’ en  ‘The Lion king’ en in Wolff Cinema houden ze in twee zalen een Flipper en een Skippy marathon. Aangeraden wordt op tijd te reserveren, want het kon wel eens druk worden.

De openbare bibliotheek besteedt natuurlijk extra aandacht aan Dierendag door boeken als ‘Snuf de Hond’, ‘Lassie’ en ‘Black Beauty’ bij de ingang uit te stallen en de meeste dierenwinkels bieden hun speeltjes en lekkernijen voor de helft van de prijs aan, want het kan maar een keer per jaar Dierendag zijn!

Genoeg te doen dus vandaag!

Ja, genoeg te doen,…. maar de werkelijkheid is een beetje anders.

Ook op Dierendag leven er, alleen al in Nederland, miljoenen dieren een miserabel bestaan in de vee-industrie. Zij zien nooit daglicht (behalve op de dag dat ze in de vrachtwagen worden gestouwd op weg naar de slacht) en hun jongen worden meestal niet op een natuurlijke manier groot gebracht.

Plofkippen worden te snel te zwaar en zakken door hun poten en in de ei-industrie worden bijna alle haantjes levend in de versnipperaar gegooid. Wat heb je er anders aan, ze kunnen toch geen eieren leggen en een op de twee van legkuikens is nu eenmaal een haantje.

Gelukkig ben jij als lezer hier niet schuldig aan, want jij eet bijna nooit vlees en als je vlees eet is het altijd biologisch. De eieren die je eet hebben het nummer ‘0’ en de zuivel die je ook al bijna niet meer drinkt, is uitsluitend biologisch. Dus jij bent er niet verantwoordelijk voor dat kalfjes gelijk na de geboorte bij de moeder koe worden weggehaald zodat de kostbare melk niet verloren gaat en moeder en kalf niet kunnen binden.

Ik ben blij dat de meeste lezers van dit artikel bewuste mensen zijn die inzien dat we alle mensen op de wereld best kunnen voeden met wat er aan voedsel op aarde is, als we maar rekening houden met de eiwittransitie. Dat, als we soja-eiwitten niet aan het vee voeren, maar dat zelf consumeren, er veel meer voedsel overblijft voor iedereen en dat kostbare regenwouden niet hoeven te worden gekapt te koste van die sojateelt.

Jou hoef ik niet te overtuigen, want je was al op de goede weg, toch?

Ook al ben ik er van overtuigd dat we elke dag bewust met dit soort zaken bezig moeten zijn, kan ik me toch voorstellen dat er mensen zijn die zeggen; ‘Ik wil met Dierendag wat extra’s doen, wat kan ik doen?’.

Ik zal je op weg helpen met een paar tips:

  • Benader je lokale dierenasiel en overweeg tijdelijk pleegouder te worden voor een asiel-kat of hond totdat er een nieuwe eigenaar is gevonden. De asielen zitten boordevol en de dierenbescherming kan je hier meer over vertellen.
  • Ga naar een restaurant met vrienden of familie (deze week zijn er een aantal restaurants met extra aandacht voor vegetarisch eten) en spreek met elkaar af dat je vandaag geen vlees eet, want op dierendag is toch het minste wat je voor het dier kan doen het niet op te eten! Complimenteer het restaurant als ze een uitgebreide keuze hebben (en het ook nog lekker is). Veel Indiase en Italiaanse restaurants hebben van zichzelf  al een uitgebreide vegetarische keuze.
  • Nodig wat mensen uit bij je thuis en verras ze met een schotel waar je absoluut geen vlees in zult missen of houdt ze voor de gek met de ‘kipspiesjes’ of ‘tonijnsalade’ van bijvoorbeeld de ‘Vegetarische slager’.
  • Doneer geld, of biedt hulp aan een organisatie die iets doet met dierenwelzijn en kijk dan vooral ook eens naar kleine of lokale organisaties.
  • Neem de hond van de buurvrouw, die niet zo goed ter been is, mee uit voor een flinke wandeling.
  • Plant ‘bijvriendelijke’ bloemen of planten alvast voor het voorjaar
  • Plaats een vogelhuisje in je tuin. Dat kan er een zijn waar je voer op legt in de winter, maar dat kan natuurlijk ook een nestkast zijn.
  • Schrijf een brief naar de gemeente waar je woont en vraag of zij al een voorkeursbeleid hebben voor circussen zonder wilde dieren en leg uit waarom dat een goed idee is.

Genoeg te doen lijkt me! Heb je geen tijd vandaag?

Het leuke van Dierendag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kerst of Pasen, is dat je het op een andere dag mag inhalen en je het ook nog eens op elke dag mag vieren!

Advertentie