Circus, volksvermaak of vermaak voor het onwetende volk?

Vorige maand stond er weer een circus met wilde dieren in Groningen. Ik heb mij altijd al verwonderd hoe het toch zo kan zijn dat er nog steeds mensen zijn die het als vermaak beschouwen dat er dieren, buiten hun natuurlijke habitat, kunstjes staan te doen.  De beer aan de ketting die we in Rusland zien vinden we zielig en we spreken andere toeristen aan op hun gedrag als ze de ‘bereman’ geld geven om de beer kunstjes te laten doen. De gedrogeerde leeuw in Roemenië waar we mee op de foto mogen vinden we ongelofelijk zielig;  ‘dat kan toch niet’ zeggen we tegen elkaar.  Het aapje met kleertjes aan dat ongelukkig uit z’n ogen kijkt in Tunesië  vinden we ook zielig en we proberen de ‘apenman’ er van te overtuigen dat het beter is voor het aapje als het vrij loopt. Wij als geciviliseerde mensen vinden het onbegrijpelijk dat er culturen zijn waar ze zo met dieren om gaan,….. toch?

Waarom gaan we dan wel naar een circus met wilde dieren?  Waarom vinden mensen het normaal dat een olifant op twee poten staat? Of dat een zeeleeuw een bal op z’n snuit heeft? Vinden we het zo spannend om te zien dat er twee leeuwen op een bok agressief naar de dompteur zitten te grommen?

Volgens mij is het onwetendheid. Veel mensen hebben dit soort plaatsjes nog nooit gezien en weten niet dat de dieren gekweld worden om trucjes te leren. Ook weten veel mensen blijkbaar niet dat de dieren het grootste deel van hun tijd  in veel te kleine hokjes zitten waar ze uit verveling maar wat heen en weer lopen. Als de bezoekers dit allemaal zouden weten, zouden ze toch niet naar zo’n Cirus gaan?  Het natuurlijk gedrag van de dieren in circussen is nagenoeg helemaal verdwenen en de mensen vinden het leuk om dat te zien. Ze vinden het leuk dat een dier een beetje op een mens begint te lijken. Dat de olifant op een kruk zit of de giraffe met de clown speelt….

Ik heb eens in een raadscommissie “Onderwijs en Welzijn” van de Gemeente Groningen  aan de nieuwe wethouder, die ook over dierenwelzijn gaat, gevraagd hoe er op dierenwelzijn toegezien wordt in het circus en het antwoord was dat er steekproefsgewijs gecontroleerd wordt. Nu vind ik steekproef een toepasselijke term daar waar olifanten nog steeds met zogenaamde  ‘steekstokken’ (waarschijnlijk met stroomstoten voorzien) worden aangespoord door te lopen.

De huidige wet voorziet helaas nog niet in een verbod tot het houden van circusdieren of het misbruiken van intelligente olifanten. De wet keurt het goed dat er circussen komen waar shows worden gehouden met tijgers, leeuwen, paarden, olifanten, kamelen en krokodillen die allerlei kunstjes vertonen en daarvoor wel heel erg hebben moeten lijden. De wet vind het goed dat, zowel bij de training als bij het uitvoeren van de acts, dieren psychisch en fysiek worden mishandeld.

Maar gelukkig zijn wij Nederlanders slim en gebruiken wij sociale media als Facebook en Twitter en brengen wij ander mensen op de hoogte van het leed dat zich achter en voor de schermen van het circus afspeelt.

Wíj zijn het nu die tegen de andere mensen zeggen die naar het circus willen gaan dat het barbaars, onmenselijke en ondierlijk is. Wij zullen de potentiële bezoeker niet meer onwetend laten zijn door ze te vertellen dat het zielig is, net zoals de beer aan de ketting in Rusland…. Als de politiek niet meewerkt moeten we het zelf maar voor elkaar zien te krijgen!

Hoe lang nog? Volgend jaar geen circus wilde dieren circus meer in Groningen, maar alleen de waanzinnige Keniase dansers, of een Cirque du Soleil? Of een écht circus met clowns en acrobaten waar wél we kunnen lachen!

De foto’s komen van onderstaande site en zijn niet bij het circus in Groningen gemaakt, maar laten achter de schermen zien hoe het er toe kan gaan bij circussen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1237863/Pictured-Harrowing-ordeal-baby-elephants-bound-beaten-circus-stars.html

Advertentie