Waarom eigenlijk?

Een tijdje geleden werd ik gevraagd (als raadslid voor de Partij voor de Dieren in Groningen) om een tentoonstelling van Varkens in Nood te openen.

Screen Shot 2018-04-10 at 20.51.04

Het belang van voorlichting over het leven van dieren in de vee-industrie is iets wat wij delen met de organisatie Varkens in Nood en ik was vereerd dat ze mij vroegen de  tentoonstelling (mede) te openen. Met enige regelmaat verstuurde ik zgn “vleesindustrie filmpjes” via de sociale media de wereld in, in de hoop dat vleeseters overtuigd zouden raken van de noodzaak van het minderen of stoppen van vlees.

De ene keer stond het milieu centraal, de andere keer het dierenwelzijn. Allebei belangrijk en beiden nog te weinig belicht in de media lijkt mij. Hoe kunnen anders nog steeds zoveel mensen harteloos vlees eten? Als je weet dat de dieren die jij eet een gruwelijk leven hebben gehad, alleen maar om jou een goedkoop stuk vlees te bezorgen dan moet er toch iets aan je geweten gaan knagen? Als je weet dat je buurman zijn vrouw slaat doe je toch ook niet of je neus bloedt en groet je hem elke morgen vriendelijk? Of als je ziet dat iemand zijn hond een jaar lang opgesloten heeft in een te klein hok, hem af en toe een trap geeft en hem regelmatig te slecht eten geeft om hem vervolgens zijn hals door te snijden…. Ja…. Wat dan eigenlijk? Omdat het om een hond gaat zul je waarschijnlijk de Dierenbescherming bellen of de politie.

Maar als die persoon nou zegt dat deze hond puur en alleen bedoeld is om op te eten, is het dan wel okay? Het doel is immers niet de hond als huisdier te houden, maar om hem op te eten.

Klinkt mij heel luguber in de oren, maar in sommige Aziatische is het normaal om honden te eten zoals het in sommige landen ook normaal is dieren te eten die op sommige vlakken intelligenter zijn dan honden. Google maar eens het intelligente varken en je zult versteld staan.

Google intelligente varken

Onze wetgeving staat het bovenstaande voorbeeld van de hond niet toe gelukkig, maar het massaal houden van varkens, kippen en koeien op die manier (of erger) is de gewoonste zaak van de wereld. Dierenmishandeling is toegestaan mits het een algemeen doel dient: het goedkoop (ver)kopen van vlees! Je weet wel, dat stukje dood dier dat je onherkenbaar als smeerworst op je brood deed vanmorgen.

Je wist niet dat het zo erg was? Dat kan gebeuren en daarom zijn er organisaties als Varkens in Nood en Wakker Dier die ons consumenten hiervan bewust willen maken.  

Als je bewust bent van het enorme dierenleed wat er achter het stuk vlees op je bord geschuild gaat kun je tenminste bewust keuzes maken: je ogen sluiten of niet, wel opeten of niet, het in stand houden of niet, verantwoordelijheid dragen of niet, verantwoordelijk zijn of niet. 

Als je weet dat die ene winkel vooral goedkope kinderarbeid kleren verkoopt kun je zelf de keuze maken, koop ik daar nog of ga ik voortaan bewuster kopen.

Als je weet dat je buurman zijn vrouw slaat kun je de keuze ook maken om daar wel of niet te gaan klaverjassen, maar als je onwetend bent wordt het allemaal veel makkelijker,….. toch?

Dan koop je waar en wat je wilt en houd je lekker nergens rekening mee.

Ik wil niet onwetend zijn, ook al wordt het leven daar soms makkelijker van. Gelukkig ben ik niet alleen hierin en wordt de groep bewuste mensen steeds groter! Onlangs was ik in een leuk vegan restaurantje en de kok wist mij te vertellen dat zij hun restaurant vooral runnen uit drang tot voorlichting en ik maakte via haar kennis met een wereldweide organisatie die hetzelfde probeert te doen.  

Ik post al tijden geen dierenleed meer op mijn Facebook en denk dat de nieuwe ontwikkeling in het overtuigen vooral ligt in de positieve benadering! Laat mensen niet alleen niet meer onwetend zijn, maar laat ze kennismaken met het gezonde, planeetdvriendelijke plantaardie eten! Neem ze mee naar vegan restaurants of kook vegan voor ze. Laat ze kennismaken met een keuken die enorm veel mogelijkheden biedt, maar zonder dierenleed en veel beter voor de aarde!

Gisteren zag ik een filmpje van Gary Yourofsky die een mooie toenadering zoekt met deze uit het veld geslagen verslaggeeftser.

Ik wil het graag met je delen!

Gary Yourofsky interview

Screen Shot 2018-04-10 at 21.03.07.png

Advertentie