Wat doet de Partij voor de niet Dieren?

Zoals je wellicht weet ben ik actief voor de Partij voor de Dieren (goh!).  Afgelopen weken heb ik veel interviews en debatten gedaan voor de campagne en daar kwam steeds dezelfde vraag naar voren; “Hoe ben je bij die partij terecht gekomen?”

Het antwoord is heel simpel: Ik vulde een aantal jaren geleden www.stemwijzer.nl  in omdat ik niet wist waar ik op moest stemmen. Op praktisch alle punten kwam de Partij voor de Dieren naar voren en ik was verrast! Ik was al vele jaren vegetariër en kon me altijd enorm opwinden over zaken als Vee-industrie en ander dierenleed. Maar was de Partij voor de Dieren (PvdD) niet een soort hobbyclub voor mensen die hun huisdierbelangen behartigd willen zien?

Ik wilde er meer van weten en ging het verkiezingsprogramma eens doorlezen. Ik was enorm verbaasd over de inhoud, die volledig bij mijn visie op de wereld aansloot, dat ik besloot lid te worden van de partij en van het een kwam het ander.

Nu weet de trouwe lezer van dit Blog hoe ik over bepaalde dierenwelzijnszaken denk. Daar kan ik niet genoeg over zeggen, maar ik vind niet alleen dierenwelzijn, natuur, milieu en duurzaamheid belangrijk. Ik ben ook musicus, cultuurliefhebber, Hogeschooldocent en kom uit het hoge Noorden. Hoe goed is de partij voor mij?

Het zal je verbazen, net zo als het mij ooit verbaasd heeft:

Dat de PvdD Groningen hoog heeft zitten hebben Marianne Thieme en Esther Ouwehand (de huidige kamerleden) afgelopen week laten zien. In hun overvolle agenda vonden beide dames de tijd om een dag naar Groningen te komen:

Met Esther zijn we op pad geweest door de provincie en hebben we geprotesteerd tegen de kolencentrale. Vijf dagen later was Marianne in Groningen samen met o.a. 1e kamerlid Nikko Koffeman om aan het Noordelijk lijsttrekkersdebat mee te doen. Geert Wilders en Mark Rutte schitterden door afwezigheid.

Ook het feit dat er geen enkele partij is die een stadjer zo hoog heeft staan (op 8) en in de top 10 maar liefst 3 Noordelingen heeft geplaatst zegt al genoeg over het gegeven dat wij het Noorden zien zitten!

1. Marianne Thieme – Maarssen (Utrecht)     

2. Esther Ouwehand – Leiden ( Zuid-Holland)

3. Frank Wassenberg – Geleen (Limburg)

4. Anja Hazekamp – Alteveer (Groningen)

5. Johnas van Lammeren – Amsterdam (Noord-Holland)

6. Bram van Liere – Haarlem (Noord-Holland)

7. Birgit Verstappen – Hilvarenbeek (Noord-Brabant)

8. Gerjan Kelder – Groningen (Groningen)

9. Luuk van der Veer – Apeldoorn ( Gelderland)

10. Diederik van Liere – Assen (Drenthe)

 

Als uitvoerend musicus met een eigen muziekstudio weet ik hoe het is om met muziek je brood te verdienen of als hobbymuzikant aan de bak te komen.

Onze partij heeft cultuur hoog staan. Een creatieve samenleving is een samenleving met brede ontplooiingsmogelijkheden. Cultuur zorgt voor een verrijking van het leven. Het staat voor de immateriële waarden die  wij belangrijk vinden. Cultuur zet aan het denken, maakt emoties los, ontroert of ontregelt, cultuur helpt mensen om buiten de gebaande paden te denken; en dat heeft de samenleving hard nodig. Wat ik interessant vindt aan ons programma is dat wij  Kunst en cultuur, dus ook de podiumkunsten, onder een laag BTW-tarief van 6% willen laten vallen. Ook willen we Kunstraden onafhankelijk van de politiek laten opereren en de toekenning van subsidies moet transparant worden.

Ik werk inmiddels tien jaar in het HBO onderwijs en weet van de hoed en de rand. Ik vind onderwijs een heel belangrijk item in verkiezingsprogramma’s. Zowel voor studenten als voor docenten komt de PvdD in verschillende polls als beste uit de bus als het om onderwijs gaat…

Waarom?

Omdat de huidige problemen in het onderwijs het resultaat zijn van opeenvolgende vernieuwingen. Door de vele bezuinigingen en fusies zijn leerfabrieken ontstaan waar persoonlijke aandacht ver te zoeken is. De Partij voor de Dieren stelt de menselijke maat voorop: scholing moet toegankelijk zijn en gebaseerd op aanleg, belangstelling en talenten van het kind.

Wij vinden dat op basisscholen en middelbare scholen lessen in mediawijsheid aangeboden moet worden waarin scholieren leren om te gaan met internet en andere media.

Daarnaast mag op passend onderwijs niet bezuinigd worden, zodat kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben dat ook krijgen. Ook programma’s en special onderwijs voor hoogbegaafde kinderen moet volgens ons worden ondersteund.

Leuk en belangrijk vind ik het punt dat leraren goed opgeleid moeten worden en een salaris krijgen dat past bij het belangrijke werk dat zij doen. Daarnaast vinden wij dat Leraren, leerlingen en ouders meer zeggenschap moeten krijgen over hun school.

Volgens ons moet studeren voor iedereen betaalbaar zijn: Het stelsel van studiefinanciering moet gehandhaafd blijven en mag niet worden omgezet in een leenstelsel.

Wij willen dat de boete voor ‘langstudeerders’ teruggedraaid wordt.

Zoals je misschien weet, werk ik part-time bij de Multimedia opleiding van de NHL en de meeste studenten en collega’s van mij komen daar ook vandaan.

Vandaag las ik een interessant nieuwtje over Multimedia (we zijn trouwens de 1e partij die haar programma volledig multimediaal aanbiedt) in relatie tot de PvdD:

Marianne is verkozen tot webpoliticus van het jaar! En terecht!

https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/6765/thieme-beste-webpoliticus

Een vraag die ik vaak krijg van mensen is wat wij nu eigenlijk aan zorg doen. Voor veel mensen is dit een heel belangrijk verkiezingsitem. De solidariteit in de zorg staat onder druk. En privatisering van de zorg en marktwerking hebben ervoor gezorgd dat veel zorginstellingen draaien om winstmaximalisatie en dat gaat ten koste van de patiënt. De gezondheidszorg moet toegankelijk zijn voor iedereen.  Daar is iedereen het volgens mij wel mee eens. Maar daarbij past het volgens ons niet om te bezuinigen op de fundamenten van ons zorgstelsel: de huisarts, de apotheek, de psychiater, thuishulp en het ziekenhuis.

Afgelopen donderdag werd ik tijdens een debat door de burgemeester van Haren aangesproken op het feit dat volgens hem er geen hoofdstuk ‘zorg’ in ons programma stond en dat we het alleen maar hebben over ‘zorg voor dieren’ …. Onzin natuurlijk!

Preventie is de basis. Gezonder leven, eten en bewegen spelen een belangrijke rol als het gaat om voorkomen van ziekte en ongemak. Preventieve gezondheidszorg drukt de zorgkosten als geheel.

Ik heb zomaar een paar puntjes uit ons programma gelicht en je zult zien dat we het ook op dat vlak goed doen:

Zorg

  • De overheid stimuleert een gezonde leefwijze en zet zich in voor een gezonde leefomgeving.
  • Burgers krijgen eerlijke voorlichting over een gezond leefpatroon.
  • Er komen meer voorzieningen voor jongeren in de buurt, zoals trapveldjes, speelgelegenheden en jongerencentra.

Gezondheidszorg dient bij voorkeur kleinschalig en regionaal te worden aangeboden en de zorgkosten moeten eerlijk worden verdeeld.

  • De premie voor de zorgverzekering en het eigen risico worden inkomensafhankelijk.
  • Er komt geen eigen bijdrage, ook niet voor de huisarts, ambulante jeugdzorg, de psychiater en het ziekenhuis.
  • Persoonsgebonden budgetten zijn een effectieve manier om invulling te geven aan de persoonlijke zorgbehoefte en blijven bestaan voor wie ze nodig heeft.
  • De verhoging van het eigen risico, het uitkleden van het basispakket, en de vrije tarieven voor tandheelkundige zorg worden teruggedraaid. De pil komt terug in het basispakket.

Er zit voor ieder wat bij lijkt het en als we op 12 september nu heel veel stemmen krijg is dat een signaal van misschien wel de Musicus, de Multimedia specialist, de Docent, de Zorgverlener of de Groninger. Het kan overal vandaan komen, maar niemand kan er omheen!

Ik daag je uit: Doe net al ik de stemwijzer test (nee, dat hoeft niet alleen de diervriendelijke barometer te zijn op http://www.dierenpolitiek.nl) en als daar de Partij voor de Dieren hoog eindigt, volg dan je hart en stem daar dan op….

Ik zal het iets persoonlijker maken; Je mag ook op mij stemmen!