Vrije keuze om vlees te eten?

Laten we duidelijk zijn. Ieder mens moet de vrijheid hebben keuzes te maken in wat hij eet zolang hij een ander daar geen kwaad mee doet. Dus je mag, als je dat wilt, altijd gebak eten zolang je dat maar koopt en niet steelt van de bakker.  In Nederland is het zo geregeld dat je zelf de keuze hebt in wat je koopt en eet. Soms echter, worden keuzes je min of meer opgedrongen. Als je met je werk ergens gaat eten kun je vaak niet kiezen uit een menu, maar moet je aangeven dat je vegetariër of veganist bent of een glutenvrije maaltijd wilt bijvoorbeeld. Geef je niks aan, dan krijg je doorgaans vlees.

Het is mij nu al verschillende keren voorgevallen dat ik inderdaad zo’n keuze opgaf en een keurige vegetarische, of nog beter veganistische, maaltijd kreeg voorgeschoteld en mijn ‘buren’ me met argusogen aankeken en iets zeiden van “zo…. als ik dat geweten had, had ik dat ook besteld”.

airline food

Een tijdje geleden maakte ik een vliegreis met een korte overstap. Op de korte vliegreis was het duidelijk; je krijgt een broodje kalkoen of je krijgt niks. Op mijn vraag of ze iets hadden zonder dode dieren er in werd ik raar aangekeken. Ik mocht toch blij zijn DAT ik iets kreeg! Op de lange (KLM) vlucht had ik inderdaad een vegan maaltijd besteld. Het voordeel van van te voren je ‘dieet’ wensen aan te geven is dat je inderdaad niet iets krijgt wat je niet wilt eten en bijkomend voordeel is dat je je eten veel eerder krijgt dan de andere passagiers.

Ook  nu weer hongerige ogen naar mijn Aziatische curry die lekker op tijd werd geserveerd. Maar wat mij enorm ergerde is dat er voor de overige 400 passagiers slechts twee keuzes waren; kip of lam. Ter plekke was er geen andere keuze. Je moest vlees eten of je kreeg niks, tenzij je het van te voren had aangeven.

LammetjesIk vraag me af hoeveel lammetjes en kippen er zijn gedood (al dan niet halal geslacht) voor deze vlucht. Stel 200 mensen aten kip en 200 lam.

Zit ik er ver naast als ik zeg dat er 40 kippen zijn gedood en 15 lammetjes voor deze vlucht, die elke dag vliegt?

KLM zegt duurzaam te willen worden. Laten ze dan eens beginnen met het volgende;

Iedereen weet dat vlees eten niet duurzaam is. Je hebt immers een factor 10 of meer nodig voor het produceren van dierlijke eiwitten. Een kilo dierlijke eiwitten kost ongeveer 10 kilo plantaardige eiwitten als soja of lupine. Lupinebonen die je als mens ook gewoon kunt eten (de producten van de vegetarische slager, bijvoorbeeld worden vooral van lupine gemaakt). Waarom maakt KLM niet de keuze het proces om te draaien; Je krijgt in principe een smakelijke vegetarische (of nog beter een vegan) maaltijd en je kunt bij het boeken van je vlucht aangeven of je speciale dieet wensen hebt. Dus als je per se vlees MOET eten (wie moet dat nou?) dan kun je ervoor kiezen dierenleed op je bord te krijgen. Misschien moet de optie ‘biologisch” nog aangevinkt worden. Zo moeilijk kan het niet zijn!

BlijekippenIk kan ook kiezen mijn vlucht duurzamer te maken door de Co2 te compenseren, maar het zou makkelijker gaan als ik de functie ‘uit’ zou moeten zetten in plaats van het zelf op te moeken zoeken hoe ik de vlucht kan compenseren.
Natuurlijk… vliegen is niet duurzaam, maar soms moet je gewoon ergens heen en kun je keuzes maken om het duurzamer te maken.

Het is nu eenmaal zo dat, als je de consument de keuzes makkelijk laat maken, er eerder voor betere alternatieven worden gekozen. Hoeveel mensen boeken gewoon hun vlucht en denken niet na als ze ‘dieetwensen’ zien staan. Ik denk de meeste mensen en op zich is dat best logisch als je niet ‘op dieet’ bent.

KLM zou een goed duurzaam voorbeeld kunnen zijn voor andere maatschappijen door:

-Ten eerste de keuze voor plantaardig eten op vluchten geen optie te maken, maar standaard en bij dieetwensen eventueel de mogelijkheid te geven (tegen meerprijs?) om voor vlees te kiezen.

-Vervolgens niet ‘standaard’ broodjes o.i.d. aanbieden met vlees op korte vluchten, maar bijvoorbeeld een zakje nootjes of koekjes.

-Tenslotte de mogelijkheid de C02 te compenseren meer prominent te laten zijn en niet ergens wegstoppen op de site.

Ik denk dat KLM daar goede sier mee zal maken en wellicht een nieuwe boost krijgt in haar bestaan.

Anders wordt het tijd om over te stappen op Air India, niet zo veilig, maar wel standaard vegetarisch!

Advertentie